De Irish Softcoated Wheaten Terrier is van oorsprong een werk-boerderijhond. Hij werd ingezet voor het doden van ongedierte en andere klusjes op de boerderij maar werd ook gebruikt door jagers bij de jacht op o.a. dassen en otters.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Irish Softcoated Wheaten Terrier is vaag, omdat het ras nauw verbonden is met andere Ierse Terrier-rassen. De herkomst is te vinden in Ierland. In 200 jaar oude geschriften wordt al gesproken over de 'softcoated dog'. Desondanks is de Irish Softcoated Wheaten Terrier pas in 1937 officieel erkend door de Ierse Kennel Club. Het ras is sindsdien gestaagd in populariteit gegroeid en wereldwijd bekend geworden.

 

Uiterlijk

De Wheaten Terrier is een middelgrote terrier. Het is een geharde actieve hond met een korte lendenpartij. Hij is goed gebouwd en geeft een indruk van kracht. 

De Wheaten Terrier heeft een enkele vacht die niet hard, maar zacht en zijdeachtig aanvoelt. De kleur van de vacht is licht-tarwe gekleurd met een rood-gouden tint. Een pup gaat door verschillende stadia van kleur en structuur tot hij een volwassen vacht heeft. Dit kan varieren in duur van ongeveer 18 maanden tot 2,5-4 jaar.

 

Maat en gewicht

De schofthoogte van reuen is ongeveer 46 tot 48 cm. Teven zijn iets kleiner.

Het gewicht van reuen is ongeveer 18 tot 20,5 kg. Teven zijn iets lichter.

 

Gedrag en temperament

De Wheaten is een levendige, vrolijke en dappere hond. Hij is erg aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren, en heel intelligent. De Wheaten is absoluut niet geschikt als 'kennelhond'. Het is een betrouwbare, trouwe vriend. Hij is verdedigend, maar niet agressief.

 

Verzorging

De Wheaten Terrier heeft door zijn enkele vacht veel verzorging nodig.  De Wheaten terrier heeft dus niet zoals vele andere rassen een onder- en bovenvacht. De vacht verhaart niet, maar de haren blijven wel in de vacht zitten. Deze haren moeten dus regelmatig uit de vacht gekamd worden. Gebeurd dit niet dan ontstaan er klitten.

De vacht van de Wheaten wordt getrimd (nooit geplukt!). Het is aan te raden om een Wheaten een keer in de drie of vier maanden te laten knippen, omdat er sneller klitten ontstaan als de vacht langer is. 

 

Wheatens en kinderen

De Wheaten Terrier is zelfverzekerd en daarom is hij wel geneigd om zijn positie binnen de roedel (het gezin) te verdedigen. Wheatens kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen, zelfs met de allerkleinsten. Maar zoals voor alle honden geldt ook voor de Wheaten Terrier: laat hem nooit alleen met kinderen. Kleine kinderen kunnen hem pijn doen en ook een Wheaten Terrier zal zich dan verdedigen. Het kan ook zijn dat ze door hun enthousiasme een kind onbedoeld pijn doen.

 

Bron: FCI rasstandaard